Ångesten

Halsen knyter sig utan förvarning. Hon får svårt att andas. Det trycker över bröstet och det är som att rummet gängas ur. Hon tänker att hon kanske dör nu. Det kanske är nu hjärtinfarkten kommer. Eller att det kanske är något i hjärnan som spricker. Eventuellt en tumör som slutligen knackar på och ger sig till känna.

Men hon vet egentligen att det inte är något fysiskt fel på henne. Hon vet att det är hennes hjärna som försöker få det till att hennes kropp inte funkar som den ska. Att hjärnan tävlar mot resten. Och att hjärnan vinner varje gång. Det här är ångesten. En svart, molande, stilla, men totalt golvande ångest som skrattar henne rakt i ansiktet.

Hon blinkar till, rummet har gängats i. Hon anstränger sig för att återfå fokus. Men hon kan inte engagera sig.

De pratar om livspusslet. Hon tänker livsångest.

De pratar om logistiken kring sommarsemestern. Hon tänker på logistiken kring sina föräldrars begravning som kommer komma en dag.

De pratar om att de kommer vara ensamma kommande vecka. Hon tänker på hur tröttsamt ensamt resten av livet kommer bli.

Rummet kränger till igen och hon tar ett djupt andetag. Intalar sig själv att det inte är på riktigt. Att hon inte kommer svimma.

Hon säger något som inte riktigt passar in och försöker skratta. Men det låter bara ihålligt. Falskt. Hon inser att det inte märks. De är så inne i sitt samtal. De märker inte att hon svamlar. Att hon håller på att bli ihjälslagen inifrån.

Hon drar en suck av lättnad. Ingen har märkt att hennes inre håller på att gå sönder. Spricka. Det är lika bra för hon skulle inte orka förklara vad det är som gör så ont. Hon vet det knappt själv.

De dricker upp. De betalar och säger hej då, lycka till och trevlig helg. Hon ler. Hon kramas. Hon säger något och de andra skrattar.

Hon går mot tunnelbanan med ångesten rivande under huden och en enda tanke:

“Vem ska ta hand om logistiken kring min begravning när det är dags?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s